Ihmisen vuodenajat
Ihmisen elinvuosista voi kertoa monin tavoin. Pepi Reinikainen jakaa vuodet kiinnostavasti vuodenaikajaottelun mukaan seitsemän vuoden jaksoihin. Ensimmäinen seitsenvuotisjakso alkaa syntymästä ja jatkuu seitsemän vuoden osissa tästä eteenpäin. Kuten voi arvatakin ensimmäinen ikäkausi on kevät, seuraava kesä. Tässä tuon esiin syksyn ja talven vuodet.
Yli 60 ikävuoden vuosia ei ole erityisemmin jaoteltu, harvemmin nimettykään suomalaisessa ikämaailmassa. Olen monta kertaa harmitellut, kun ikääntymisen eri vaiheille ei löydy kuvaavia sanoja. Ikääntynyt, seniori ja eläkeläinen ovat yleiskäsitteitä. Eläkeläisiin kuuluu kahden kolmen sukupolven edustajia. Puolentoista miljoonan joukkoa ei voi kuvata pelkästään yhdellä sanalla. Ihmisten erilaisuus korostuu etenkin ikääntyessä. Seniorit eivät todellakaan ole yhtenäinen ryhmä.
Mihinkään ikäjaotteluun ei kuitenkaan pidä suhtautua tiukkapitoisesti, toivotankin jokaisen ikämaailmaan liittyvän uuden sanan ja ilmaisun lämpimästi tervetulleeksi. Uutisista ja ajankohtaisohjelmista, somesta sekä työelämästä voi huomata, että uusia sanoja ilmestyy solkenaan. Kieli kehittyy. Vain ikämaailma ja siihen liittyvät sanasto ja kuvasto laahaavat perässä.
Syksyn vuodet
- 56-63 Alkusyksy - myöhäinen keski-ikä
- 63-70 Keskisyksy - myöhäisin keski-ikä
- 70-77 Täysi syksy - varhaisvanhuus
- 77-84 Loppusyksy - keskivanhuus
Talven vuodet
- 84-91 Varhaistalvi - myöhäinen vanhuus
- 91-98 Alkutalvi - myöhäisin vanhuus
- 98-105 Täysi talvi - korkea ikä
- 105 > Lopputalvi - korkein ikä