Nykypäivän vanhukset – tiedon ja kokemuksen aarrearkku
Nykypäivän "vanhukset" ovat aktiivisia, toimeliaita ja aloitteellisia. He toimivat itse, jollei yhteiskunta tai eläkeläistoimijat järjestä mielekästä tekemistä. Nykykielessä ei kuitenkaan ole sanaa kuvaamaan eläkeajan alkuvaiheessa olevaa tai muuten aktiivista senioria. Tässä blogissa tutustumme moderneihin 60+ naisiin, jotka ovat ottaneet elämän omiin käsiinsä. He elävät 2020-luvun nykyiaikaisen naisen elämää.
Noin kymmenen vuotta sitten olin Naisten messuilla, missä naiset myivät käsitöitään pienissä kojuissa. Messuilla vallitsi mahtava tunnelma ja iloinen puheensorina. Ensimmäistä kertaa tunsin suunnatonta ylpeyttä, kun sain kuulua tuohon suurenmoiseen, ikääntyvään ja taitavaan naisjoukkoon. Samaa ylpeyttä tunsin, kun 15 upeaa Ladya kokoontui hyvän aterian ääreen muutama viikko sitten. Vilkas keskustelu, taito, tieto, kokemus ja tekemisen ilo yhdistivät molempien tapahtumien osallistujia.
Harmittaa ihan vietävästi, kun yhteiskunta ei näe ja koe naisia voimavarana. Suomessa on edelleen hyvin perinteinen tapa suhtautua työelämän ulkopuolella oleviin ikääntyneisiin. Muutama vuosi sitten Marja Holmila haastatteli yli 70-vuotiaita naisia. Selvityksen perusteella monet ikääntyneet naiset haluaisivat mukaan yhteiskunnan kehittämiseen, mutta kokevat, että iän tuomaa kokemusta ei arvosteta tai huomata.
Moderni eläkeläisnainen
Kerron tässä muutaman pointin avulla moderneista naisista. Lukijaa voi hämmentää, kun yhtäkkiä puhun moderneista eläkeläisnaisista, vaikka artikkelin alussa kerroin nykypäivän "vanhuksista". Haluan tällä korostaa sitä sekaannusta, joka aiheutuu, kun kielessä ei ole täsmällisiä termejä kuvaamaan eri elämänvaiheessa olevia ikääntyneitä. Eläkeläisten ikähaitari on noin 40 vuotta, osaamisen kirjo on sitäkin laajempi.
Vanhuuseläkkeellä on noin 800 000 naista, jotka ovat keskenään erilaisia. Seniori, ikääntynyt ja eläkeläinen ovat yleisnimityksiä tälle joukolle. Nuo kolme sanaa eivät pelkästään riitä kuvamaan nykypäivän 60+ Ladya, tarvitaan osuvampia termejä.
Naiset itse tietävät, että elämä ei suinkaan pääty eläkkeelle siirtymisen myötä. Moderni eläkeläisnainen ymmärtää tämän täysin ja käyttää vapautuneen aikansa viisaasti. Hän on aktiivinen, utelias ja valmis kohtaamaan uusia haasteita. Eläkeikä ei ole hänelle väistymisen aikaa, vaan pikemminkin mahdollisuus kokea ja oppia lisää.
Moderni eläkeläisnainen ei pelkää teknologiaa. Hän käyttää älypuhelinta, tablettia ja muita nykyaikaisen maailman vempaimia. Hän pitää yhteyttä perheeseensä ja ystäviinsä myös virtuaalisesti ja osallistuu verkossa erilaisiin harrastusryhmiin. Teknologia on hänelle väline, joka helpottaa elämää ja mahdollistaa uusia, mielenkiintoisia kokemuksia. Teknologia on myöskin vaikuttamisen väline.
Moderni eläkeläisnainen ei unohda henkistä hyvinvointiaan. Hän lukee paljon, osallistuu erilaisiin tapahtumiin ja pitää mielensä virkeänä oppimalla uusia asioita. Eläkeikä ei ole hänelle paikka jäädä paikoilleen, vaan pikemminkin aloittaa uusi luku elämässään. Henkinen hyvinvointi ei ole pelkästään iloista kevyttä tekemistä tai harrastamista, se on myös vaikuttamista ympäristöön. Yhteiskunnan tuntuu kuitenkin olevan ylivoimaisen vaikea ymmärtää, että eläkeläiset tahtovat olla edistämässä itseään koskevien asioiden kehitystä. Seniorit eivät halua pelkästään seurata sivusta, kun keski-ikäiset suunnittelevat ja päättävät heidän puolestaan.
Toisaalta moderni eläkeläisnainen arvostaa myös lepoa ja rentoutumista. Hän tietää, että tasapaino aktiivisen elämän ja levon välillä on avain hyvinvointiin. Ehkä hän hemmottelee itseään spa-päivällä tai nauttii rauhallisista hetkistä kirjan äärellä. Eläkeikä ei tarkoita kiireen jatkumista vaan mahdollisuutta löytää oma itselle sopiva tahti.
Sosiaalisuus on myös tärkeä osa modernin eläkeläisnaisen elämää. Hän ylläpitää läheisiä ystävyyssuhteitaan ja on avoin uusille tuttavuuksille. Ehkä hän perustaa someryhmän, osallistuu vapaaehtoistyöhön, käy palkkatyössä tai tekee kansalaisaloitteen. Eläkeikä ei ole hänelle eristäytymisen aikaa, vaan mahdollisuus vahvistaa ihmissuhteita ja jakaa kokemuksia muiden kanssa. Jakaa osaamistaan.
60+ Ladyt
Lopuksi haluan sanoa vielä muutaman sanan aiemmin mainitsemastani 15 naisen ryhmästä, 60+ Ladyista. Ensinnäkin some toi naiset yhteen. Osa naisista tunsi ennestään toisensa, osa tapasi livenä ensimmäistä kertaa tuona maagisena iltapäivänä. Jotta tapaaminen ylipäätään onnistuu, se edellyttää, että joku organisoi tapaamisen. Ryhmä siis tarvitsee johtajan. On sanomattakin selvää, että sellainen henkilö löytyy 60+ Ladyista.
Naisten erilaiset taustat tuovat moninaisia näkemyksiä asioihin ja antavat laajaa perspektiiviä jutusteluun. Keskustelun soljuvuudesta ja kiinnostavuudesta voi päätellä, että naisilla on avoin mieli, kyky hyväksyä erilaisuutta ja ripaus rohkeutta.
Osaamisen ja taidon määrä sai kirjoittajan melkein häkeltymään. Ladyilla on myös halu kanavoida tietonsa ja taitonsa johonkin hyödylliseen. Eläkeläisyys ei ole pelkkää hauskanpitoa ja teatteria, vaan se myös osallistumista ja vaikuttamista yhteiskunnallisiin asioihin.