Pärnu on 15 minuutin kaupunki

25.02.2025

Pärnu, Viron kesäpääkaupunki, on tunnettu upeista hiekkarannoistaan ja viihtyisästä kaupunkimiljööstä. Mutta Pärnu on myös täydellinen esimerkki modernista "15 minuutin kaupungista". Tämä konsepti, joka korostaa elämän helppoutta ja saavutettavuutta, kuvaa täydellisesti Pärnun arkea. Kerron heti alkuun, että 15 minuutin Pärnu on minun oma käsitykseni kaupungista, ei siis minkään virallisen tahon näkemys.

Mikä on 15 minuutin kaupunki?

15 minuutin kaupunki on kaupunkisuunnittelun idea, jossa kaikki päivittäiset tarpeet – työpaikat, koulut, kaupat, terveyspalvelut ja vapaa-ajanviettopaikat – ovat saavutettavissa kävellen, pyöräillen tai julkisilla kulkuneuvoilla 15 minuutin säteellä. Tällainen elämäntapa vähentää autoilun tarvetta, parantaa elämänlaatua ja edistää kestävää kehitystä.

Konseptin loi ranskalainen kaupunkitutkija professori Carlos Moreno. Hän on kirjoittanut myös kirjan: The 15-minute city: a solution for saving our time and our planet.

Ympäristöystävällisyys

15 minuutin kaupunki-idea ei ole vain käytännöllinen, vaan myös ympäristöystävällinen. Pärnun pieni koko tekee kaupungista miellyttävän liikkua. Kaupungissa ei ole ruuhkia, joten ilma pysyy raikkaana. Pääosin kaupungissa on hiljaista lukuun ottamatta muutamaa melko vilkasliikenteistä katua ruuhka-aikoina. Unohtaa ei kuitenkaan sovi kesäpääkaupungin tuomaa vilskettä ja ihmisiä kesäkuukausina.

Ihmiset tarvitsevat erilaisia asioita, ja tarpeet myös vaihtelevat elämäntilanteen mukaan. Minulle Pärnu on täydellinen 15 minuutin kaupunki nykyisessä elämänvaiheessa. Viisitoista vuotta sitten en olisi ollut niinkään varma kaupungin sopivuudesta.

Kaupungissa on myös yllättävän toimiva joukkoliikenne, mikä on tärkeää autottomille asukkaille. Hyvä joukkoliikenne tekee mahdolliseksi helpon siirtymisen alueelta toiselle, mikä mahdollistaa 15 minuutin kaupungin toteutumisen. Pärnu on myös tasainen kaupunki, mitä ikäihmisenä arvostan.

Viron sisäinen liikenne on niinikään kattava. Tallinnaan matka taittuu bussilla parissa tunnissa. Bussit kulkevat lähes tunnin välein. Jopa Riikaan pääsee onnikalla kahdessa ja puolessa tunnissa useita kertoja päivässä.

Pärnun viehätys piilee pienessä koossa

Pärnu on mielestäni ihanteellinen 15 minuutin kaupunki. Sen kompakti koko tekee liikkumisesta vaivatonta. Kaupungin keskustassa on kaikki arkielämässä tarvittava lähellä ja saavutettavissa kävellen: kahvilat ja ravintolat, ruokakaupat, tori, puistot, terveyskeskus, poliisilaitos, virastot, liikuntapaikat, kulttuurikohteet, historialliset nähtävyydet. Toki on myös kohteita, jotka eivät ole ihan kävelymatkan etäisyydellä, kuten iso ostoskeskus ja sairaala. Hyvän kaupungin sisäisen julkisen liikenteen ansiosta 15 minuutin sääntö toteutuu näidenkin kohdalla.

Voin hoitaa arkielämässä tarvittavan asioinnin, käydä kirjastossa, syödä lounaan, juoda iltapäiväkahvin, käydä lääkärissä, mennä konserttiin, harrastaa liikuntaa, kävellä merenrannalla, jopa kirkot sijaitsevat keskustassa. Kaikki tuo on 15 minuutin matkan päässä.

Kaupunki, jossa aika ei kulu hukkaan

Pärnun kaupunki on hyvä muistutus siitä, että joskus vähemmän todella on enemmän – vähemmän matka-aikaa, vähemmän stressiä ja enemmän aikaa nauttia elämän pienistä suurista hetkistä.

Pärnussa on noin 40 000 asukasta. Kaupungin pienuus ja kompakti keskusta-alue on yksi tärkeimmistä syistä, miksi valitsin Pärnun eläkeajan asuinpaikaksi. Sekä arki- että viranomaisasioinnin voi hoitaa kävellen, myös minulle tärkeät viihtyisät kahvilat ovat lähellä. Askeleita kertyy siinä ohessa, ilman että tarvitsee lähteä varsinaisesti kävelylle. Varsinkin asumisen ensimmäisinä kuukausina tuntui, että aikaa säästyi, kun ei tarvinnut istuskella ratikoissa ja busseissa. No, nyt puolen vuoden oleskelun jälkeen se "lisäaika" on uponnut jonnekin. Itse asiassa "lisäaikaa" ei enää ole, silti tuntuu, että elämä on helpompaa..

Pärnu on lisännyt elämänlaatua

Pienet kaupungit voivat tarjota suuria elämyksiä, Pärnu on siitä loistava esimerkki. Pärnussa näkee, ettei moderni kaupunkielämä tarvitse suurkaupunkien hektisyyttä. Pärnun rauhallisuus saa mielikuvituksen liikkeelle ja luovuuden kukoistamaan. Pärnu oikein houkuttelee pohtimaan asioita pintaa syvemmältä.

Pienessä kaupungissa satunnaiset kohtaamiset ovat todennäköisempiä kuin isoissa asutuskeskuksissa. Olenkin muutaman kerran törmännyt kadulla sattumalta tuttuihin Suomesta, mikä on valtavan ihanaa. Ex tempore -kahvit läheisessä kahvilassa on ihan parasta.

Asiakaspalvelutehtävissä työskentelevät ihmiset tulevat helpoimmin tutuksi pienessä kuin suuressa kaupungissa. Henkilökunta työskentelee ehkä pidempään saman työnantajan palveluksessa pienemmällä paikkakunnalla. Helsingissä tuntui, että väki vaihtui tuhka tiheään.

Eräs suuri ilon aihe on jonottomuus. Pärnussa ei tarvitse jonottaa oikeastaan mitään. On ihanaa, kun voi vaan kävellä kassalle kaupassa, kahvilassa ym. Kirjastosta löytyy aina paikka yhdelle ihmiselle ja kannettavalle työntekoa varten.

Pärnu ei ole vain paikka, jossa kaikki on lähellä. Se on myös paikka, jossa kaikki tuntuu paremmalta. Piskuinen koko ja rauhallinen tunnelma luovat ympäristön, jossa kiireen voi jättää taakse.

Lopuksi

15 minuutin kaupunki on paitsi visio tehokkaasta ja kestävästä kaupunkielämästä, myös kutsu ajatella uudelleen tapaa elää ja rakentaa ympäristöjä. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten Pärnun päättäjät näkevät kaupungin. Minulle tavalliselle asukkaalle Pärnu näyttäytyy täydellisenä 15 minuutin kaupunkina.