Vanhenemisrauha
Jokaisella ihmisellä on oikeus vanheta omalla tavallaan ilman, että ympäristö puuttuu siihen tarpeettomasti. Lyhykäisyydessään vanhenemisrauha tarkoittaa tuota. Paineita voi tulla perheeltä, sukulaisilta, lähipiiriltä, yhteiskunnalta. Eläkeläisellä on takana pitkä elämä, joka koostuu yksilöllisestä historiasta. Terveys, työhistoria, koulutus, ihmissuhteet ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, millainen hänestä on tullut ja millaiseksi eläkeaika ja vanhuus muodostuvat.
Googlasin sanan vanhenemisrauha. Yhtään osumaa ei tullut. Sen sijaan löysin sanan ikääntymisrauha, jota Arja Jämsén käyttää artikkelissaan. Luulen, että vanhenemis- ja ikääntymisrauha ovat synonyymeja. On makukysymys kumpaa käyttää. Pidän vanha- ja vanhus -sanoista, joten käytän vanhenemisrauhaa.
Yhteiskunnassa on tapana kategorisoida ihmisiä iän mukaan. Stereotypiat elävät vahvoina. Etenkin vanhemman väestön kohdalla heistä puhutaan ryhmänä, mikä saa olon tuntumaan ulkopuoliseksi, kun ei tunnista itseään keskivertokuvauksesta.
Julkisuudessa nostetaan esiin myös teräsmummot ja -papat "ikä on vain numero" -tyyppisesti. Todellisessa elämässä suurin osa eläkeläisistä on ns. tavallisia ihmisiä, jotka vanhenevat omaan tahtiinsa yksilöllisesti. Ei voi aina itse päättää, milloin askeleen pituus lyhenee.
Vahvoista, kantaa ottavista naisista saatetaan kertoa vähättelevästi. Ehkä hilaryclintonit, seelasellat ja ritvaoksaset pelottavat? Vanha nainen on hyvin harvoin asiantuntijaroolissa kommentoimassa yhteiskunnallisia asioita televisiossa.
Ei voi aina itse päättää, milloin askeleen pituus lyhenee.
Vanhenemisesta ei haluta tai uskalleta puhua suoraan, käytetään kiertoilmaisuja kuten harmaa pantteri ja aikansa elänyt. Toinen sana, jolle on keksitty kymmeniä kiertoilmaisuja, on kuolema. Luulen, että vanheneminen pelottaa keski-ikäisiä, päättävässä asemassa olevia enemmän kuin vanhoja ihmisiä itseään. Vanheneminen ei ole sairaus. Vaikka keho rapistuu, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että järki rapistuu.
Vanhalla ihmisellä on halutessaan oikeus osallisuuteen siinä missä nuoremmilla. Kyselyjen ikärajoja pitäisikin tarkistaa. Tulee kuulemma kalliiksi, jos mielipidetiedusteluihin otetaan mukaan ikääntyneitä, koska he ovat hitaita.
Vanhalla ihmisellä on oikeus myös vetäytyä. Meillä ei juurikaan puhuta, että eläkeläinen voi olla introvertti, joka viihtyy itsekseen. Tuttavani pirteä 82-vuotias äiti viettää omasta halustaan paljon aikaa kotona puuhastellen. Hän vallan ahdistui, kun läpiympäristön eläkeläiskerhot painostivat mukaan toimintaan.
Olen itsekin introvertti. Viihdyn kyllä ihmisten seurassa, yhdessä tekeminen on ihan parasta. Vastapainoksi tarvitsen omaa rauhaa ja aikaa, jonka määrä on kasvanut iän myötä.
Viimeistään vuosien karttuessa jokaisen pitäisi saada alkaa toteuttaa itseään, elää sellaista elämää kuin on aina halunnut. Pitää saada tehdä itseään koskevia tyhmiäkin päätöksiä, jotka eivät kuulu kellekään. - Leena Sorvali